Sociálne siete

Google má vlastné „Páči sa mi to“, volá sa „+1“

Google vymyslel spôsob, ako mať väčšiu interakciu s používateľmi internetu. Navrhol tlačidlo +1, ktoré má podobný účel ako Páči sa mi to od Facebooku, ale je integrované priamo do vyhľadávača od Google a jeho produktov.

Používatelia, ktorí chcú vyskúšať +1 tlačidlo, tak môžu urobiť na google.com/experimental, kde sa dá pridať k danému experimentu.

Vo výsledkoch vyhľadávania sa bude zobrazovať +1 tlačidlo hneď vedľa nadpisu konkrétneho výsledku.

Zobrazenie tlačidla +1 vo výsledkoch vyhľadávania
Zobrazenie tlačidla +1 vo výsledkoch vyhľadávania

Ak kliknete na +1 niektorého výsledku vyhľadávania a máte vytvorený google profil, bude sa to zobrazovať v profile pod záložkov +1’s. V nastaveniach profilu máte možnosť, zobrazenie tejto novej záložky zakázať.

Zobrazenie záložky +1’s v Google profile
Zobrazenie záložky +1’s v Google profile

Vo výsledkoch vyhľadávania bude vidieť, kto daný výsledok doporučuje.

Zobrazenie doporučenia vo výsledkoch vyhľadávania
Zobrazenie doporučenia vo výsledkoch vyhľadávania

Zatiaľ je tlačidlo zobrazované len pri výsledkoch vyhľadávania, ale bude možné ho zaväsiť aj na stránky, ktoré nie sú od Google. A keďže počet doporučení bude mať vplyv na poradie výsledkov, je pravdepodobné, že tlačidlo +1 bude chcieť mať väčšina webstránok. Uvidíme ako sa tlačidlo uchytí, no my si myslíme, že väčšina webstránok ho zaväsí po pri Páči sa mi to.

Tento systém pomôže dostať kvalitné stránky na vyššie pozície vo výsledkoch vyhľadávania. Naopak utrpia tým také stránky, ktoré neponúkajú kvalitný obsah, ale len bombastické titulky, napríklad obsahové farmy.

Google zároveň vyrobil video, ktoré tlačidlo propaguje.