Startupy

Microryza: kolektívne financovanie vedeckého výskumu

Stránky ako Kickstarter či Indiegogo, umožňujúce hromadné financovanie zaujímavých projektov, sa v poslednej dobe tešia veľkej popularite. S ich pomocou už množstvo drobných projektov v oblasti vývoja hier, tvorby hudby a filmov, ale aj iných odvetví, získalo finančnú injekciu a tak možnosť priviesť svoje výtvory do reality. Touto cestou financovania sa vybral aj ďalší projekt s názvom Microryza, ktorého cieľom je však financovanie vedeckých výskumov.

Tím vývojárov stojacich za projektom je presvedčený, že tento model financovania by mohol výrazne pomôcť výskumom v ich nezávislosti od záujmových skupín a jednotlivcov s veľkým kapitálom. Dôležité je, že vedci pracujúci na projektoch si uchovajú 100 percentné vlastníctvo svojho výskumu a možnosť regulácie množstva informácií, ktoré chcú o svojich objavoch zverejniť. To môže byť pri financovaní výskumných projektov problém, keďže darcovia z iných služieb sú zvyknutí za sponzoring niečo dostať, či už koncový produkt, informácie zo zákulisia, alebo reklamné predmety. V prípade projektu Microryza nie sú výskumníci nútení aktualizovať informácie a výsledky zo svojho projektu, je len na nich ako presvedčia prispievateľov, aby im venovali svoje financie.

Žiadosť o podporu v službe Microryza
Žiadosť o podporu v službe Microryza

Nádejný projekt je zatiaľ v beta verzií a už zastrešuje množstvo zaujímavých výskumov, od vývoja spamového filtra, po monitorovanie tučniakov v Argentíne. Či sa Microryza stane prelomovým projektom pri financovaní vedy sa dozvieme až v budúcnosti.

Stránka projektu Microryza